top of page

איך מפנים זמן לזמן איכות?
מאת: אורית רובין בן-חיים, פסיכולוגית התפתחותית

אב ובנו משחקים כדורגל בחוף הים

כולם מדברים על זמן איכות. מדברים על כך שהורים היום לא מבלים מספיק זמן עם הילדים, שהילדים נמצאים יותר מדי זמן לבד מול מסכי הטלויזיה והמחשב ושההורים עובדים יותר מדי ופנויים לילדים פחות מדי.

כשאני משוחחת עם הורים, אני שומעת מהם הרבה על הקושי הזה בלפנות זמן לזמן איכות. הילדים מגיעים מהגן בשעות אחה"צ, ההורים צריכים להספיק להכין ארוחת ערב ולהשליט קצת סדר בבית ונורא קשה לשלב בזמן המועט שנותר גם זמן איכות.

"אין לי זמן לשבת עם הילד." אומרים לי ואני שואלת "מה זה אומר מבחינתך לשבת עם הילד?" ובדרך כלל אני מקבלת תשובה דומה שמתייחסת לזמן ממושך "אחד על אחד", הורה וילד במשחק משותף, בדרך כלל משחק מובנה, משחק קופסה, או חוברת עבודה.

אז יש לי חדשות בשבילכם. יש גם זמן איכות מסוג אחר! בפוסט הזה אני רוצה להציג בפניכם אינספור הזדמנויות בשגרת היום הרגילה שלנו ליצירת זמן איכות משותף. הזדמנויות שאינן דורשות מההורה לפנות זמן של ממש, אלא רק לבצע שינויים קלים והתאמות שיאפשרו לילד להשתלב בהן, כי זמן איכות הוא לא רק ישיבה ליד שולחן על משחק קופסה, למידה היא לא רק דרך חוברות עבודה ואפשר להיות עם הילד בתקשורת חיובית ורציפה וללמד אותו הרבה מאוד דברים גם מבלי לפנות לכך זמן של ממש. ו... כן. זה בהחלט נחשב זמן איכות משותף!

בואו נחשוב רגע על שגרת היום שמשותפת לחלק גדול מהמשפחות:

• מתעוררים בבוקר ומתארגנים ליציאה לעבודה ולגן. הבוקר הוא בדרך כלל זמן לחוץ, אנחנו ההורים פחות סבלניים בבוקר, צריך להספיק לעשות דברים בזריזות ולצאת מהבית בזמן. ברגע שיצאנו כבר מהבית יש בדרך כלל לרובנו כמה דקות של הליכה או נסיעה אל הגן, דקות יקרות מפז של זמן משותף עם ילדנו.

אצלנו הדברים המהותיים ביותר עולים בנסיעה הזו בבוקר אל הגן. אנחנו משוחחים, מתייחסים לדברים שרואים בחוץ, הילדים נזכרים פתאום בדברים שקרו להם אתמול, או שהגננת אמרה להם, ומכאן מתגלגלת לה שיחה נעימה ואפילו מלמדת, ובעיקר מאפשרת לנו פרידה נינוחה, גם אם ההתארגנות בבוקר היתה לחוצה.

• מגיעים הביתה מהגן, השעה כבר אחרי ארבע אחה"צ, אנחנו עייפים והמשמרת השנייה מתחילה: צריך לארגן קצת את הבית, לשים עוד מכונת כביסה, להכין ארוחת ערב, והילדים בינתיים מעסיקים את עצמם, קצת רבים, רואים טלויזיה, מבקשים את תשומת ליבנו אחרי שלא התראנו מהבוקר, ואנחנו נמצאים שם ברקע, בעיקר משגיחים.

נסו בפרק הזמן הזה לצרף את הילדים למטלות הבית. נכון, בהתחלה לא נראה שזה ממש עוזר ולפעמים הנוכחות שלהם מסרבלת את כל העניין ומייצרת עוד עבודה, אבל אם תזכרו שתפסתם כאן שתי ציפורים במכה: גם ארוחת ערב וגם זמן איכות, אולי תצליחו לראות את זה קצת אחרת.

אז מה אפשר לתת להם לעשות? חיתוך סלט, ערבוב, ניגוב עם מטלית, הגשת כביסה לתלייה, מיון הבגדים, הוצאת כלים מסויימים מהמדיח... ואפילו עמידה על שרפרף לצידכם וצפייה במעשכם תוך כדי שיחה והסבר. כל אלה הם חלק קטן ממה שכל ילד מסוגל לעשות כבר מהשנה השנייה לחייו. והרווח כפול ומכופל: אתם יכולים לעשות את עבודות הבית, הילד יחוש שותף, עצמאי ובעל ערך והחשוב מכל, בדרך זו ניתן לשמור על ערוץ תקשורת פתוח ביניכם לבין הילד לשיחה ואף ללמידה מהנה וחווייתית, שאינה נופלת בחשיבותה ובערכה מזמן משותף על השטיח.

• היום כבר כמעט הגיע לסיומו, אך דווקא בשעה הזו שנותרה אנחנו נמצאים מטבע הדברים עם הילד ויכולים להפוך את השעה הזו לזמן משותף נעים במיוחד.

איכלו את ארוחת הערב יחד סביב השולחן ועודדו את הילדים לשוחח. אפשר להתחיל מזה שאתם תספרו להם על היום שעבר עליכם, כך תעודדו אותם לדבר על עצמם.

גם את זמן האמבטיה אתם יכולים לבחור אם לעשות בזריזות, או אולי לנצל אותו למשחקי אמבטיה, למידת שמות איברי הגוף וכו'. אצלנו בזמן האמבטיה המשותפת לשלושת הילדים, כל ילד אומר שם של איבר

בגוף ואז כולם מסבנים אותו. בפעם אחרת דיברנו על מה צף ומה שוקע והגענו ככה לשיחה על סוגי חומרים ותכונותיהם, זה זמן שמתאים לשוחח עם ילדים בני 4-5 על פרטיות הגוף ותחילתה של מיניות וכל שיחה אחרת מתאימה.

• סיימנו לקלח, ללבוש פיג'מה ואפשר להרגע לקראת השינה. זה זמן מעולה להקראת סיפור, ישיבה קרובה, מגע פיזי, ליטופים וחיבוקים. בשלב הזה עולים לפעמים כל מיני פחדים, פחדי לילה וקשיי פרידה מההורה לקראת השינה, והענות מצידנו ההורים לאלה בצורה מרגיעה ומתייחסת, תאפשר לילד לסיים את היום הארוך שעבר עליו באופן חיובי.

לסיכום, קיימות למעשה פעולות רבות שאנחנו עושים בין כה וכה כחלק משגרת היום שלנו עם הילדים, ואנחנו יכולים לבחור האם לעשות אותן בעצמנו, בצורה אוטומאטית או עם מעט תשומת לב להפוך אותה לאינטראקציה קרובה ונעימה עם הילד שלנו: שיחות ברכב בדרך לגן, רחצה נעימה ורגועה לפני השינה עם שירים או שיחה, ארוחת ערב משותפת לכל בני המשפחה, חיבוקים ושיחה שקטה לפני השינה הם הזדמנויות נפלאות לטיפוח היחסים ואף ללמידה – זמן איכות אמיתי!

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

bottom of page