top of page

איך לצלוח את המעבר לגן החדש בשלום?

מאת: אורית רובין בן-חיים, פסיכולוגית התפתחותית מומחית

גננת בזמן מפגש

שנת הלימודים כבר החלה, אבל השגרה המיוחלת עדיין לא ממש כאן. יקח עוד זמן מה עד שכולנו נרגיש בנוח עם הגן החדש והשגרה החדשה...

כניסה לגן חדש היא לא עניין של מה בכך. הזכרו ביום הראשון שלכם בעבודה ובלימודים: אנשים לא מוכרים, דרישות לא ברורות, מקום לא מוכר... ועכשיו חישבו על זה מנקודת מבטם של ילדים. 

הדרך הכי טובה עבור ילד להתמודד עם שינויים היא לעבור אותו יד ביד עם הוריו. כשילד מתמודד עם מצב לא מוכר, הוא נושא עיניו אל הוריו, מתבונן בהם, חש אותם, צופה בתגובתם ומסיק מסקנות. הוא מסיק לפי כל אלה האם הוא נמצא במקום בטוח, האם יש לו סיבה לחשוש, האם הוא יכול להתפנות לחקירה ומשחק או שעליו להשאר דרוך על המשמר. ההורה הוא העוגן עבור התינוק והילד, והדרך בה ילדים מתמודדים עם שינויים ועם מצבים לא מוכרים מושפעת מאוד מהדרך בה ההורה מעריך את המצב ואת יכולתו של הילד להתמודד איתו. הורה שאינו בטוח שילדו יוכל להתמודד בהצלחה עם עניין כלשהו, משדר זאת לילד, גם ללא מילים, והמסר שעובר לילד שהוא חסר כלים ויכולת להתמודדות, וכך הוא גם יתנהג: בחשש, בהיסוס, ברתיעה ובבכי.

חשוב מאוד לשדר לילד שלכם שהגן שבחרתם עבורו הוא מקום בטוח ונעים, שיהיה לו בו טוב, שאתם סומכים על צוות הגננות והמטפלות, שיטפלו בו שם היטב.

ובכל זאת, גם כשאנחנו סומכים ובוטחים תינוקות וילדים צעירים יכולים להראות מגוון שינויים התנהגותיים בתקופת שינוי והסתגלות. אצל רוב הילדים יופיע סימן אחד או שניים, אך אם מופיעים יותר מכך, או שהשינוי נמשך תקופה ממושכת ובעוצמה גבוהה חשוב לפנות לאיש מקצוע להערכת המצב.

אז אלו שינויים יכולים להופיע אצל התינוק והילד בתקופת ההסתגלות לגן? 

שינויים בהתנהגות

יעל בת 3 שנים החלה עכשיו גן עירייה. הגננת מספרת שהיא מסתגלת היטב, ממושמעת, משחקת, סקרנית ופעילה. ההורים מספרים שמהרגע שהם אוספים את יעל מהגן היא מתנהגת באופן בלתי נסבל. מייללת על כל שטות, מתפרצת כשאינה מקבלת את רצונה ואינה מקשיבה להוריה כשהם מבקשים ממנה דברים.

אי שקט, ירידה במשמעת, התבכיינות והתפרצויות אצל ילדים הם שינוי טבעי ונורמלי בתקופת ההסתגלות לגן.

למה? ההסתגלות לגן דורשת מהילדים כוחות רבים, פיזיים ונפשיים, וכשהם מגיעים הביתה הם עייפים וחסרי כוחות להתמודדות גם עם הדרישות בבית. הם משתדלים מאוד בגן ובבית - מרפים, ולכן מתפרצים ופחות מקשיבים להורים. ישנם תינוקות ופעוטות שיצמדו יותר מהרגיל 

להורים בשעות אחר הצהריים, ירצו להיות יותר על הידיים ויעקבו כמו צל אחרי ההורים ברחבי הבית.

מה עושים? אל תתרגשו מהעניין, אל תעשו מזה עניין ואפשרו להם לקבל את הבטחון שבנוכחות שלכם ובהחזקה שלכם, ככל שמתאפשר.

שינה

רוני בן 3 שנים וחודשיים, החל השנה גן עירייה בו אין אפשרות לישון שנת צהריים. בגן הפרטי בו היה עד עכשיו הוא ישן כשעה בצהריים, אבל בחופשת הקיץ הוא הצליח לדלג על השינה ללא קושי בולט. מאז שהחלה השנה, רוני נרדם בשעה 18:00 על הספה לפני שהספיק לאכול ארוחת ערב ולהתקלח, והוא ישן עד הבוקר.

בתקופת ההסתגלות לגן הילדים חוזרים עייפים יותר מהרגיל מהגן. ילדים שהסתדרו בחופשת הקיץ ללא שנת צהריים, יכולים להרדם לפתע בשעות הערב המוקדמות.

למה? כאמור, מדובר בתקופה הדורשת מהילדים כוחות ומשאבים פיזיים ומנטליים רבים. 

מה עושים? חשוב לאפשר להם להשלים את המנוחה לה הם זקוקים ולהבין שמדובר בתקופה זמנית, אשר דורשת מהילדים כוחות רבים. אין צורך בתקופה הזו להעמיס עליהם בפעילות אקטיבית אחה"צ, נצלו את השעות לפעילות שקטה והשכבה מוקדמת לשינה.

ליאור בן 4 וחצי שנים החל גן טרום חובה. לאחרונה הוא מבקש מהוריו שישבו לצידו כשהוא נרדם.

נועם בן שנתיים ושמונה חודשים נכנס למיטה ללא קושי אבל בכל רגע מזעיק את הוריו. פעם לפיפי, פעם למים, פעם כי הוא מפחד להיות לבד...

קושי אחר בתחום השינה יכול להתבטא בקשיי הרדמות – הילד יתקשה להפרד מהוריו לשנת הלילה, ייתכן וירצה אותם בקרבתו בזמן ההשכבה, גם אם בעבר כבר נרדם ללא עזרתם, הוא ינסה להאריך את ההשכבה במגוון תירוצים (עוד מים, עוד פיפי וכו'). אין צורך להתרגש מהעניין וחשוב לספק לילד בתקופה הזו את צרכיו בהבנה ואמפתיה. לאחר שיסתגל, תוכלו לחזור להרגלי ההרדמות הקודמים בקלות.

נעמי בת 9 חודשים נכנסה לראשונה למשפחתון. עד היום היא היתה עם אימה בבית. מאז שנכנסה למשפחתון היא מתעוררת בלילות ובוכה עד שאימה מרימה אותה על הידיים.

קושי נוסף הוא התעוררויות במהלך הלילה -  תינוקות ופעוטות יכולים להתעורר יותר פעמים בלילה, בהשוואה לתקופה הקודמת להסתגלות, לעיתים כדי להשלים זמן עם ההורים. חשוב להעניק לתינוקות לאחר שחזרו מהתינוקייה או מהמשפחתון את תשומת הלב שלכם, לקחת אותם על הידיים ולהיות לצידם כדי שלא יחושו צורך להתעורר ולקבל את תשומת לבכם במהלך הלילה. 

 

אכילה

נועה לא מוכנה לטעום את האוכל שמוגש בארוחת הצהריים בגן. היא מוכנה לטעום רק אורז לבן או פסטה בלי כלום. ההורים שלה מתלבטים אם להביא את ארוחת הצהריים מהבית.

יובל בן 5 חודשים, יונק, אינו מוכן לקבל בקבוק בגן.

ישנם ילדים שיקח להם זמן להתרגל לתפריט האוכל המוגש בגן. חשוב לא להתרגש מזה ולא למהר להביא תחליפים, כדי שהם יוכלו להחשף ולהתנסות בטעמים החדשים עם כל ילדי הגן. אצל תינוקות ייתכן ויהיה קושי במעבר מהנקה לבקבוק, גם מכך אין צורך להלחץ. ניתן בתקופה הזו להאכיל את התינוק בכפית או במזרק. מרבית התינוקות היונקים מסתגלים להאכלה מבקבוק בגן תוך תקופה קצרה ובינתיים משלימים את מלוא הכמות לה הם זקוקים בבית – וזה בסדר.

קשיי פרידה בבוקר 

בתקופת ההסתגלות סביר שיהיו יותר קשיי פרידה ובכי. הקפידו על טקס פרידה קבוע, דברו מראש עם הילד על מה שצפוי לקרות: נגיע לגן, נשחק משחק קצר, ניתן חיבוק ונשיקואתה תלך עם ענתי (הגננת) ואמא תלך לעבודה.

לסיכום, חלק גדול מהילדים יראו שינוי מסויים בימים הראשונים בגן וזה בסדר! אל תתרגשו, אל תבהלו, זה טבעי ונורמלי. קבלו בהבנה את הקושי, זה לא הזמן לסדרות חינוך והתערבויות שנועדו ללמד את הילדים לישון לבד, להתנהג יפה או להיגמל ממשהו.

יחד עם זאת, במידה וילדכם חווה את השינוי בעוצמה רבה או שהוא בא לידי ביטוי במספר תחומים, או שתהליך ההסתגלות נמשך מעבר לתקופת החגים, אני ממליצה בחום להתייעץ עם פסיכולוג ילדים.

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

bottom of page