top of page

איך לעזור לילד בבחירת חפץ מעבר וגם בגמילה ממנו?
מאת: אורית רובין בן-חיים, פסיכולוגית התפתחותית מומחית

ילדה מחבקת דובי

כשהתינוק שלנו נולד, רובנו משתוקקים ל"משהו הזה" שהוא לא אנחנו, שירגיע אותו בקלות ובמהירות.

הורים רבים מתעקשים בחודשים הראשונים שייקח מוצץ גם כשזה לא הולך בקלות, מצמידים חיתול בד לפניו בהרדמות ושמחים ומוקירים מאוד את השקט שמגיע כששולפים מהתיק את השמיכי או הדובי והילד נרגע כבמטה קסם.

מה זה חפץ מעבר? מה כל כך מרגיע בחפץ הזה? האם אפשר לעזור לילד לבחור חפץ מעבר? מה עושים כשהילד צמוד אליו מדי ורוצים כבר לגמול?

חפץ מעבר או אובייקט מעבר הוא מונח שטבע הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט והוא מתייחס לחפץ שהתינוק מעניק לו משמעות ייחודית, חפץ המייצג עבורו את אימו כדמות מרגיעה ומווסתת.

החפץ יהיה בדרך כלל חפץ נעים למגע, שניתן להתרפק עליו ולמשש אותו כמו דובי, שמיכה או חיתול בד ומסייע לתינוק לשאת את החרדה והתסכול בנפרדות מאימו. את החפץ התינוק בוחר בעצמו בדרך כלל במחצית השניה של השנה הראשונה לחיים מתוך החפצים בסביבתו. הורים רבים משתמשים בחיתול בד ושמיכות מסוגים שונים בעת הרגעה והרדמה וכנראה זו הסיבה שהחיתול כה נפוץ כחפץ מעבר בקרב פעוטות.

השוק מוצף בדובונים רכים ובדי מישוש מפתים, אך חשוב לזכור שרק התינוק יעניק לחפץ את המשמעות המיוחדת הזו. יחד עם זאת, כפי שתינוקות רבים בוחרים להצמד לחיתול בד כי זה מה שנמצא בסביבתם בזמנים בהם אמא מרגיעה אותם, ניתן לעשות שימוש באופן יזום בחפצים אחרים במהלך ההרגעה ולנסות להשפיע על בחירתו של התינוק.

אם החלטתם לנסות ולהתערב בתהליך הזה נסו לבחור משהו שאינו נדיר, נסו להצמיד כמה כאלה במקביל מאותו סוג ולא למשל חיתול אחד ויחיד, כך שאם הוא יילך לאיבוד או יתלכלך מאוד אפשר יהיה לנסות ולהעזר בחפץ דומה אחר. נסו לבחור חפץ נוח, לא גדול מדי, לא משתרך מדי שיהיה קל להסתובב איתו ולהכניסו לתיק.

יש חפץ מעבר, הילד רגוע איתו – מעולה! אל תפחדו לצאת מהבית בלעדיו. אל תחששו לנסות ולהרגיע את הילד שלכם גם בדרכים אחרות. אל תשכחו, שהחפץ נולד עבור הילד כי הוא מייצג אתכם! הכוח בהרגעה הוא אצלכם ולא בחפץ! חשוב לעזור לילד במקביל לשימוש בחפץ לפתח דרכים מתקדמות ומסתגלות יותר ולהרגעה עצמית – ללמוד להעזר באדם אחר ובהמשך לגלות בעצמו את הכוחות הפנימיים שלו להרגעות וויסות עצמי.

יש הורים שמתלבטים אם לשלוח את ילדם לגן הילדים עם החפץ ויש כאלה שלא מתלבטים כי ברור להם שהילד שלהם לא יוכל בלעדיו... גני הילדים מעודדים באופן כללי הורים להביא את חפצי המעבר בגילאים הצעירים, כי כאמור הם מסייעים בהרגעה ומקלים מאוד על הילד וגם על הצוות. יחד עם זאת, לאחר שהילד נקלט בגן והסתגל חשוב לוודא שהחפץ שלו לא מפריע לו במשחק ובפעילות. חשוב שההורים וצוות הגן יעודדו את הילד להפרד לפרקי זמן גדלים והולכים מהחפץ שלו, ובמקביל יסייעו לו בהרגעות בדרכים נוספות מסתגלות יותר.

רוצים לגמול את הילד מהחפץ? הדרך הנוחה והרגישה ביותר לעשות זאת היא להפרד ממנו באופן הדרגתי עד למצב בו החפץ אינו יוצא מהבית ואולי אף לא יוצא מהמיטה. הכי חשוב בתהליך הזה לא להבהל ולסמוך על הילד ועל עצמכם שאתם מסוגלים להתמודד עם בכי ותסכול גם ללא חפץ המעבר ולהכיל אותם.

הורים רבים מספרים שברגעים כאלה שהחפץ נשכח בבית או הלך לאיבוד התגלו כוחותיו של הילד וכוחותיהם של ההורים.

ומה אם לילד שלי אין חפץ מעבר? לא כל הילדים יבחרו חפץ ממשי. ישנם ילדים שיראו התנהגויות מעבריות, כמו התנדנדות, ליטוף חלק בגופם, מישוש שיערם וכו' אשר משמשות עבורם להרגעה.

 

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

bottom of page