top of page

איך בוחרים גן ילדים?

מאת: אורית רובין בן-חיים, פסיכולוגית התפתחותית מומחית

גננת בזמן מפגש

לבחור גן ילדים מתאים זו אחת המשימות המורכבות הניצבות בפני הורה.

גן שישלב את כל הדברים החשובים:

גננת חמה וטובה, קבוצה לא גדולה מדי, אוכל בריא, סביבה מעשירה, מקום שנעים לגדול ולהתפתח בו... הגעתם לראות את הגן שליד הבית? איך תדעו מביקור קצר שזהו הגן המתאים לילד שלכם?

הנה כמה עקרונות ונקודות למחשבה, אשר יעזרו לכם במלאכת בחירת הגן לאוצר היקר לכם מכל:

* הדרך הטובה ביותר להתרשם מגן ילדים היא פשוט לשהות בו. שבו בגן, שוחחו מעט עם הצוות ובעיקר צפו במתרחש. האם הגננת חמה, מחבקת ומלטפת? האם היא מדברת בגובה העיניים לילדים? האם הילדים פונים לצוות הגן לקבלת מגע פיזי? איך הצוות מתמודד עם קונפליקטים בין הילדים? איך מתמודדים עם ילדים שובבים יותר? עד כמה הצוות מתווך בין הילדים ומסייע להם לפתור בעיות?

הביטו בילדים, בצוות ובפעילות ושאלו את עצמכם: האם נעים לי לשהות פה? – אחת מהשאלות החשובות ביותר שהורה צריך לשאול את עצמו היא האם לי נעים להיות בגן? אם התשובה שלילית, כנראה שגם את ילדכם לא תרצו להשאיר בו.

אחרי שעניתם בחיוב על השאלה הראשונה והחשובה מכל, ניתן להמשיך הלאה ולבחון באיזו מידה מתקיימים שאר הקריטריונים.

* טווח הגילאים בקבוצה – ככל שהילדים צעירים יותר, רצוי שטווח הגילאים בקבוצה יהיה קטן יותר. קיימות אומנם גישות חינוכיות רב גילאיות המצליחות ליישם את עקרונות הגישה כך שבן השנה ובן השלוש יהיו באותה קבוצה, אך בחלק ניכר מהגנים טווח הגילאים נוצר מתוך אילוץ ושגרת היום בגן אינה עונה על צרכי טווח הגילאים כולו.

* גודל הקבוצה – גודל הקבוצה הוא אחד הקריטריונים החשובים לבחירת גן והוא נקבע בהתאם לגיל הילד. ככל שהילד צעיר יותר, על גודל הקבוצה להיות קטן יותר, ללא קשר למספר אנשי הצוות.  ככל שהקבוצה קטנה יותר, סביר שהאוירה בגן תהייה נינוחה יותר, רגועה ותחת שליטה. לא מספיק לשאול כמה ילדים יש כעת בקבוצה, זכרו לשאול מהו מספר הילדים המקסימלי שיכולה הקבוצה להכיל, כדי שלא תהיינה הפתעות בהמשך.

* מספר אנשי הצוות – יש לברר מהו יחס הילדים לכל איש צוות. ככל שהגיל צעיר יותר היחס צריך להיות גבוה יותר, מתוך ההנחה שככל שהילד צעיר יותר הוא זקוק ליותר טיפול ויחס אישי צמוד. היחס המוגדר על ידי משרד החינוך ומשרד התעשייה המסחר והתעסוקה מגדיר יחס נמוך בהרבה מהמקובל בגנים הפרטיים. כך למשל, מכתיב התקן מטפלת אחת על 6 תינוקות עד גיל שנה, אך בגנים הפרטים ניתן למצוא גם יחס טוב יותר של איש צוות על כל ארבעה תינוקות. התקן עד גיל שנתיים מכתיב יחס של מטפלת על כל תשעה פעוטות, אך בגנים הפרטיים ניתן בטווח גילאים זה למצוא איש צוות על כל 5-6 פעוטות.

בין גיל שנתיים לשלוש התקן מכתיב מטפלת על כל 11 ילדים, ובחלק מהגנים הפרטיים קיים יחס של איש צוות על כל 8-9 ילדים. אחרי גיל שלוש התקן מכתיב יחס של איש צוות על כל 17.5 ילדים ואילו בגני הטרום-טרום חובה הפרטיים ניתן למצוא יחס טוב בהרבה של איש צוות על כל 12 ילדים.

* תגבור ועזרה - האם הגן ערוך לתגבור והגשת עזרה בעת הצורך בשעות ובתקופות בהן יש צורך באנשי צוות נוספים? למשל, בקבוצות גיל צעירות יתכן צורך בתגבור הצוות בתקופת ההסתגלות של תחילת השנה, בתקופות בהן ילדים רבים נגמלים מחיתולים. כמו כן, ישנן שעות ביום, כמו שעות הצהריים בהן הילדים עייפים ורעבים, בהן גם יש צורך לעיתים בידיים נוספות. האם הגן ערוך לכך?

* תפקידי הצוות – אחרי שווידאנו שיש מספיק אנשי צוות, יש לברר האם הם נוכחים בכל שעות הפעילות? האם יש להם תפקידים נוספים הגורמים להם להעדר מהגן ומהטיפול בילדים? ישנם גנים בהם המטפלות הן גם המבשלות בגן, והגננת היא מנהלת הגן, תפקידים הגורמים להן להעדר לפרקי זמן לא מבוטלים מהטיפול בילדים.

* יציבות בעבודה – שאלו לגבי ותק הצוות בעבודה בגן. עובד שטוב לו, לא יחליף את עבודתו חדשות לבקרים. אם הצוות כולו חדש בעבודה והגן ותיק זוהי נורת אזהרה עבורכם.

* הכשרת אנשי הצוות ומקצועיותם – האם הגננת היא אכן גננת מוסמכת בהכשרתה? האם המטפלות מקבלות הדרכה? קורס עזרה ראשונה? האם בגן קיים ייעוץ פסיכולוגי? ייעוץ חינוכי? למי פונים כשנתקלים בבעיה הדורשת התערבות מקצועית?

* האני מאמין והגישה החינוכית של הגן – חשוב לשמוע איך מנהלי הגן והגננת מציגים את גישתם החינוכית. מה חשוב להם? האם הם מדברים על צרכים רגשיים כמו חום ואהבה, מגע פיזי, הענות לצרכים, כבוד לילדים וכו', או אולי הם מתמקדים בפן הלימודי? יש גנים בהם הדגש הוא על הצרכים הפיזיים של אכילה ושינה. ככל שגיל הילד עולה יש להוסיף על מילוי הצרכים הפיזיים הטיפוליים ולתת מקום משמעותי יותר לצרכיהם הרגשיים והנפשיים של הילדים. ככל שהם גדלים אפשר לשלב בהדרגה, באופן המתאים ובמינונים נכונים את הפן הלימודי.

* קבוצות המשך – האם קיימות בגן קבוצות המשך לגילאים בוגרים יותר או שבשנה הבאה תצטרכו להתחיל הכל מחדש בגן אחר? עדיף למצוא גן שנותן מענה ליותר משנה אחת וכך להקל על הילד בהסתגלות מחודשת בכל שנה.

* המלצות  - הדרך הכי טובה להתרשם מטיבו של גן היא מקבלת המלצות לגביו. אל תהססו לדבר עם הורים אחרים בגן. לכל הורה חשובים דברים מעט אחרים, אז שאלו על הדברים שחשובים לכם. בנוסף, נסו לשאול גם על הדברים שמפריעים להם בגן,על מנת להתרשם מחסרונותיו.

* התקשורת עם מנהלי הגן - כיצד הם מגיבים לביקורת שלכם, לשאלותיכם, האם הם מעוניינים לשמוע את דעתכם? חישבו האם הם אנשים שניתן יהיה לפנות אליהם עם בעיה או בקשה לשינוי בעת הצורך?

* שקיפות – האם ניתן להכנס לגן לביקור בכל שעה, או שעל ההורה לתאם מראש ביקור ואיסוף מוקדם מהרגיל מהגן? על הגן לפעול בשקיפות מלאה ושיתוף פעולה מול ההורים. זיכרו שזהו הילד שלכם וזכותכם להכנס לגן בכל שעה ושעה מבלי התראה מוקדמת ולהיות מעודכנים בכל המתרחש בחייו.

בהצלחה,

אורית רובין בן-חיים

פסיכולוגית גן דן דינה

 

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

bottom of page