top of page

למה חשוב להקריא לילדים סיפור לפני השינה?

מאת: אורית רובין בן-חיים, פסיכולוגית התפתחותית מומחית

אב מקריא סיפור לילדו

כולנו שומעים כמה זה חשוב להקריא סיפורים לילדינו, אבל למה בעצם? מסתבר שבהקראת ספר אנחנו תורמים לילדנו ולקשר איתו בכמה מישורים.

 

אז הנה כמה מחשבות שיש לי בנושא:

1. שפה – אין תחליף לסיפורים בכל הקשור לרכישת השפה והעשרת אוצר המילים. בסיפורים הילד נפגש עם שפה רהוטה, משלב לשוני גבוה, חריזה וצדדים אחרים של השפה שאינם באים לידי ביטוי בדרך כלל בשפה המדוברת היומיומית. אל תוותרו על מילים גבוהות. כדאי להקריא את המשפט כפי שהוא כתוב, עם המילים הגבוהות, ולהוסיף מילים נרדפות שהילד מכיר, כדי ללמדו את המילה החדשה. ואפשר גם שלא להסביר ולאפשר לילד להשלים לבד את הפער מהקונטקסט הכללי שהבין.

2. דמיון – הסיפורים מסייעים מאוד לפיתוח הדמיון. בניגוד לטלוויזיה, שמשאירה מעט מאוד מקום לדמיון, כי היא מציגה את הכל באופן מלא וחזותי, בסיפור הילד מאזין, מתבונן בתמונות ומשלים בעצמו בדמיונו פערים שאינם מוצגים לו. אפשר גם לספר סיפורים בעל פה אשר משאירים עוד יותר מקום לדמיון...

3.  פחדים -  הסיפורים מאפשרים לילד להתמודד עם פחדים וחששות, להזדהות עם גיבורי הסיפורים ולהחשף  לדרכי התמודדות אפשריות.

4. מסרים חינוכיים – הסיפור מאפשר לנו להנחיל לילדנו מסרים חינוכיים וערכים מוסריים וחברתיים.

5. קרבה פיזית – הקראת הסיפור יוצרת קרבה פיזית בין ההורה והילד. יושבים יחד בצמידות, כך שהילד יוכל גם להנות מהתמונות, וממגע פיזי נעים וקרוב.

6. מעבר לשינה – טקס הקראת הסיפור לפני השינה מסייע להורדת רמת הפעילות והעוררות לקראת השינה, הרגעת הרוחות והתכווננות לשנת הלילה.

7. זמן איכות – הקראת סיפור מנתקת למשך מספר דקות את ההורה מסביבתו: מהטלפונים, המחשב ושאר עבודות הבית ויוצרת זמן איכות ייחודי בין ההורה והילד.

8. התמודדות עם מצבי משבר – ישנם אין ספור ספרים שנכתבו במטרה לסייע להורה והילד להתמודד עם סוגיות ספציפיות כגון: גמילה מחיתולים, גמילה ממוצץ, גירושין, אח שנולד ועוד.

9. חיזוק תחושות בטחון ודימוי עצמי - ילדים אוהבים לשמוע את הסיפורים האהובים עליהם שוב ושוב ונראה שככל שהם מכירים אותם טוב יותר, כך הם נהנים מהם יותר. החזרתיות מרגיעה, היכולת לצפות את המתרחש מעניקה תחושת בטחון, וההכרות עם הטקסט מעניקה תחושת שליטה.

10. יסודות הקריאה – הקראת הסיפור מאפשרת לילד להחשף למילה הכתובה, לאותיות שלה, הוא יכול לזהות בספר את אותיות שמו ושמות בני משפחתו, לחבר בין המילה הכתובה למילה הנשמעת. כשאתם מקריאים את הספר אפשר לפעמים לעקוב עם האצבע אחר המילים שאתם מקריאים כדי לסייע בכך. 

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

צרו קשר

אורית רובין בן-חיים

פסיכולוגית התפתחותית מומחית

052-2299255

הוד השרון

bottom of page