top of page

 קבוצות מיומנויות חברתיות

הבת שלי מיקה, בת 4 וחצי, ילדה נבונה ומצחיקה, מאוד עקשנית ודעתנית. כשהיא נפגשת עם חברות מהגן היא חייבת תמיד להחליט בעצמה, להוביל את המשחק ולהכתיב מה עושים בו והיא מצפה שחברותיה תמיד יתפשרו וילכו עם רצונותיה.

אני מרגישה שהחברות שלה מתחילות לאבד סבלנות ולהתרחק ממנה. אני רוצה שהיא תלמד להתחשב בהן לפעמים ולמצוא את האיזון בין הרצונות שלה והרצונות שלהן. מה עושים?

הבן שלי עוד מעט בן 3, משחק בגן לבד. עד לא מזמן חשבתי שזה הגיוני כי תמיד אומרים שילדים צעירים משחקים זה לצד זה, אבל אני לא רואה שזה משתנה. אני רואה שהוא מסתכל על הילדים האחרים ומתעניין במשחק שלהם, אני רואה גם שחבריו לגן כבר משחקים יחד, אבל הוא בסופו של דבר נשאר לשחק במכוניות לבד. איך עוזרים לו לשחק ביחד?

הגננת של יואב, הבן שלי בן ה-5, מספרת שבזמן משחק חופשי בגן הוא כל הזמן "מסתבך" עם חברים, הוא מתעצבן בקלות, קשה לו להפסיד במשחק, הוא רודף צדק ולמרות שהשפה שלו טובה הוא יכול לחטוף צעצוע מחבר, לדחוף או לבעוט בילד שהרגיז אותו או ניצח אותו. למה הילד שלי מתעצבן כל כך מהר? איך אפשר לעזור לו לפתור בעיות במילים ולא באלימות?

אורית רובין בן-חיים קבוצות מיומנויות חברתיות לילדי

הבת שלי נועם בת ה-5.5 מאוד ביישנית. האמת היא שגם אני ואבא שלה היינו כאלה, אבל היינו רוצים לחסוך ממנה את הסבל שכרוך בלהיות כל כך ביישן. הייתי רוצה שהיא תוכל להרגיש יותר בנוח בקבוצה, שתוכל לומר את דעתה מבלי לחשוש, שלא תצטרך תמיד לוותר, אלא גם לעמוד על שלה כשהיא רוצה. הייתי רוצה שהיא תוכל להגן על עצמה ולא רק להמנע או לבכות. הייתי רוצה שתהיה לה יותר בחירה. איך אפשר לעזור לה?

לדניאל הבן שלי, תלמיד כיתה ב', כמעט ואין חברים. בהפסקה הוא מסתובב לבד, צופה מהצד בילדים משחקים או נשאר בכיתה. כמעט ולא מזמינים אותו אחה"צ, כל היום הוא מול המחשב ואני מרגיש שזה רק הולך ומחמיר. הוא לא מוכן ליזום מפגש עם חברים, אבל אם מישהו מציע לו להצטרף או בוא אליו הוא מאוד שמח ומסכים. אנחנו אובדי עצות ולא יודעים איך לעזור לו.

יונתן בן 5 ילד חכם מאוד, מתעניין בחלל ובדינוזאורים, כבר כמעט קורא… הגננת של הבן שלי אומרת שהוא מסתדר ממש טוב כל עוד אומרים לו מה לעשות וכשהפעילות היא מובנית, אבל במשחק חופשי בפינות הגן ובחצר הוא אבוד, מסתובב חסר מעש ולא מצליח להשתלב. הוא אלוף במשחקי קופסה, אבל כמעט ולא משחק משחק דמיוני כמו שאר חבריו. אני מרגישה שקשה לו, אפילו שהוא לא אומר כלום ואני דואגת שהקושי הולך ומעמיק ואני לא יודעת איך לעזור לו.

כל הדוגמאות שמתוארות כאן הן דוגמאות אמיתיות (בעילום שם כמובן) לילדים שזוכים לטיפול בקליניקה הפסיכולוגית למיומנויות חברתיות. הקבוצות שלנו מורכבות כך שבכל קבוצה משולבים ילדים עם קשיים חברתיים נורמטיביים שונים מגוונים.

ביישנות, קשיי ויסות, קשיי קשב וריכוז, קשיים תקשורתיים קלים, קשיים רגשיים ועוד יכולים להוביל לקשיים חברתיים עם בני הגיל במגוון דרכים. קבוצת מיומנויות חברתיות היא מקום נפלא ללמידה חברתית. הקבוצה הקטנה מייצרת מרחב אינטימי, חיובי ובטוח לאינטראקציות והתנסויות חברתיות. זוהי הזדמנות מתמשכת ונבנית ללמוד על עצמך, על הרצונות שלך ושל האחר, למצוא את מקומך החברתי בתוך קבוצה ולפתח כלים להבעה עצמית, לפתרון קונפליקטים חברתיים, לגמישות, התחשבות בזולת ועמידה על שלך.

תכנית הטיפול

הטיפול מבוסס על שילוב בין השתתפות הילד פעם בשבוע במפגש קבוצתי עם בני גילו לבין מפגשי הדרכת הורים פרטניים המשלימים יחד את התהליך הטיפולי.  קיים טיפול קבוצתי חדש וייחודי לילדים צעירים בני 3 ואף קודם בתוך גן הילדים שלהם!

 

בכל קבוצה עד חמישה ילדים.

הדרכת הורים פרטנית

הקבוצות יתקיימו בהוד השרון ומתאימות לילדי גן וכיתות א'-ג' (גילאי 4-9) בחלוקה לשלוש קבוצות גיל: קבוצת טרום חובה, קבוצת גן חובה וקבוצת א'-ג'. קיימות קבוצות לגילאי 3 ואף קודם.

משך הטיפול אינו מוגבל בזמן, כל ילד מסיים את הטיפול בנקודת זמן שונה בהתאם לקשייו ולהתקדמותו. על מנת להשיג התקדמות חברתית משמעות מרבית הילדים יזדקקו לתהליך שנתי.

המפגשים הקבוצתיים

קבוצת הילדים (עד 5) נפגשת אחת לשבוע בקליניקה נעימה ומשחקית בהוד השרון. הילדים מוזמנים לשחק באופן טבעי וספונטני, כמו שקורה בשעת המשחק החופשי בגן ואחה"צ. מנחת הקבוצה, פסיכולוגית חינוכית מנוסה, נמצאת לצידם על מנת לתווך, לפרש את הסיטואציה במגוון דרכים ולסייע לילדים להבין זה את זה, להביע את דעתם ולפתור את הקונפליקטים שעולים, באופן שיעניק לכל אחד מהם חוויה חברתית חיובית ובטוחה ויעשיר את "ארגז הכלים" החברתי שלהם להמשך הדרך.

הדרכת הורים

במקביל למפגשים הקבוצתיים תתקיים הדרכת הורים פרטנית אחת לחודש.

במפגשי ההדרכה תהיה אפשרות לשוחח עם מנחת הקבוצה על התהליך שהילד עובר בקבוצה, ההורים ישתפו בתהליך שהילד עובר בבית ויוכלו להעלות דילמות ושאלות, כל זאת על מנת שתיווצר שפה משותפת והמשכיות של הטיפול מעבר לשעות המפגשים הקבוצתיים.  

61064362_10157813022129523_2334757764137

אורית רובין בן חיים - מנהלת הקליניקה ומנחת קבוצות

פסיכולוגית התפתחותית מומחית, מ.ר 117154, בעלת קליניקה פרטית בהוד השרון ומנהלת גילוי רך - מיזם חברתי-מניעתי למען התפתחות הילד.

במהלך שנות עבודתי בגני ילדים, בשירות פסיכולוגי חינוכי ובמכון להתפתחות הילד צברתי ניסיון עשיר ומגוון בעבודה התפתחותית, טיפולית וחינוכית עם ילדים והורים.  

עבדתי בשירות הפסיכולוגי החינוכי התפתחותי של עיריית הרצליה, שם ליוויתי צוותים חינוכיים במעונות יום, בגני ילדים מהחינוך הרגיל ומהחינוך המיוחד.

מאוחר יותר, עבדתי כפסיכולוגית בצוות המכון להתפתחות הילד בבית חולים מאיר ובמרכז לגיל הרך בנתניה, שם אבחנתי וטיפלתי בילדים עם קשיים התפתחותיים שונים ומגוונים מאוד. 

פרטייך נקלטו בהצלחה

תמונה של אורית רובין בן חיים
נגישות

אורית רובין בן חיים
פסיכולוגית התפתחותית מומחית

טיפול פסיכולוגי רגשי לילדים I קבוצות למיומנויות חברתיות

  אבחונים פסיכולוגים I הדרכת הורים I ייעוץ גמילה מחיתולים

גילוי רך - גילוי קשיים התפתחותיים בגיל הרך

bottom of page